Essentiele – of Etherische oliën

Essentiële oliën zijn een uniek geschenk uit de natuur. Vaak worden zij ook de “levensenergie van de natuur” genoemd, ze zijn het hart en de ziel van de planten. Ze bestaan uit zeer complexe mengsels van meestal meer dan 100 verschillende moleculen die bijna allemaal in de plant ontstaan via secundaire stofwisselingsprocessen. Deze moleculen zijn biologisch actief en geven de plant geur en smaak. Ze kunnen

Essentiële oliën zijn de aromatische vloeistoffen die uit verschillende plantenweefsels gedestilleerd worden zoals bloemen, bladeren, wortels, bessen, zaad, hout, hars enz. Zij bepalen niet alleen het aroma van de plant maar zijn ook van vitaal belang voor de planten om te groeien, te leven, zich te ontwikkelen en voor het aanpassen van de planten aan het milieu. Essentiële oliën ondersteunen de planten bij afweer van insecten en beschermen ze tegen invloeden van buitenaf en ziektes. Moderne onderzoeken tonen aan dat essentiële oliën bij aromatisch gebruik, plaatselijk opbrengen of innemen een rustgevende, evenwichtige, reinigende, verjongende en energieke werking op lichaam en geest kunnen hebben.

Alleen al het verdampen van een ‘geur’ in een ruimte, kan bijdragen aan een prettig gevoel. In een goede sfeer voelen mensen zich vaak op hun gemak en kunnen zichzelf zijn.  Natuurlijke geuren doen ‘iets’ met je. Die gevoelens hebben onmiddellijk invloed op je stemming en je gedrag.

Velen kennen de echte lavendel die ons kalmeert, een druppel olie op je kussen voor het slapen gaan zorgt voor een ontspannen nachtrust, pepermunt die een verkoelende werking heeft en de Sinaasappel die je vrolijk maakt. Er zijn oneindig veel meer mogelijkheden met oliën die we voor therapeutisch gebruik, parfum, plezier, ontspanning, eten, drinken en voor in de huishouding kunnen gebruiken.

Geuren zijn een belangrijk onderdeel in ons leven, een geur nodigt altijd uit tot contact. Er zijn geuren die mensen naar elkaar toe trekken of juist afstoten. Ieder mens heeft zo zijn voorkeuren voor geur. Geuren roepen ook een gevoel en emoties op. Geuren kunnen je herinneren aan fijne tijden uit je jeugd zoals de geur van pas gebakken cake bijvoorbeeld, van pas gemaaid gras of de geur van het huis. Heb je daarentegen geen fijne jeugd gehad kunnen deze geuren negatieve associaties oproepen.

Geur wordt verwerkt in speciale structuren diep in onze hersenen, net boven de hersenstam, dit wordt het limbisch systeem genoemd. Dit systeem speelt een belangrijke rol bij emoties en gevoelens. Verder heeft het limbisch systeem een functie in het ervaren van seksuele verlangens, bij het leren en bij herinneringen in het algemeen. Hier wordt de geur niet alleen waargenomen, maar ook beleefd. Signalen vanuit de reukzin komen vooral in dit gebied terecht.