Encaustic Art

Wat is Encaustic Art eigenlijk?

Encaustic Art, ook wel het schilderen met bijenwas genoemd, is een eeuwenoude schilderkunst. De oorsprong ligt zo’n 2500 jaar geleden in Egypte om portretten te schilderen, ook van de eerste iconen is bekend dat ze geschilderd zijn met bijenwas. Het was een natuurlijk product, waar pigment en hars aan toegevoegd werd. De hars (damar) werd toegevoegd om de smelttemperatuur van laag – plm. 50 graden, naar hoog plm. 75 te brengen. Nu wordt ook wel carnabauhars gebruikt om de hogere smelttemperatuur te bereiken. Als omgevingstemperatuur wordt dit in een huiskamer of kantoor niet bereikt, dus ideaal voor kunstenaar of hobbyist om deze kunst te maken.

Encaustic heden

In 1987 werd door de Engelse kunstenaar Michael Bossom het schilderen met was echt nieuw leven in geblazen. Hij wist door het juiste gebruik van de huidige gereedschappen en zijn geestdrift mensen enthousiast te maken om weer te gaan schilderen met (bijen)was. Hij bracht het weer naar de mensen toe. Door het snelle mooie resultaat van een kaart of schilderij en de toegankelijkheid voor jong en oud kwam er nieuw leven in deze oude schilders vorm.

Mijn specialiteit

Mijn specialiteit is werken met Intuïtieve Encaustic Art. Met deze intuïtieve manier van tekenen kun je verborgen thema’s vanuit jezelf naar boven halen. Door je te richten op een levensvraag, voor en tijdens de tekening, kan het zijn dat het antwoord in de tekening tevoorschijn komt. Tijdens het tekenen kun je al geraakt worden door een kleur of figuur wat tevoorschijn kan komen. Door in te voelen tijdens het tekenen en als de tekening af is, kun je contact maken met onbewuste processen in jezelf.

Astrologie en Encaustic

Naar aanleiding van een geboorte- of een jaarhoroscoop, maak ik een Encaustic tekening van het belangrijkste thema wat zich op dat moment naar voren komt. Deze tekening kan op het moment van creatie veel losmaken van de vastgezette energie van het betreffende thema. Ook in de dagen en maanden erna kun je er zelf mee aan de slag, en er weer nieuwe wezens of vormen in ontdekken die je iets te vertellen hebben. Op deze manier kun je, via de tekening, werken aan je innerlijke ontwikkeling.

Het kan gebeuren dat je niet meteen ziet wat de tekening je te vertellen heeft, maar het kan dan zomaar zijn dat je een paar dagen later wel ziet wat erin staat. Vaak zie je er na een paar maanden of na een jaar weer iets anders in, iets wat op dat moment voor je ontwikkeling van belang is.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je hier meer over weten, maak dan gerust een afspraak met me.