Het teken Maagd

Op zaterdag 22 augustus 2020 gaat de Zon het teken Maagd (Virgo) in, om 17.45 uur, om op 22 september weer te verlaten.

De Maagd wordt in verband gebracht met de Oogst, vandaar dat ze op mijn schilderij, in haar armen korenaren draagt. Het is het basisvoedsel voor de mensheid en het bevat ook weer het zaad om te zaaien voor het volgende jaar.

In het oude Griekenland was de Maagd Demeter, de godin van de landbouw en de vruchtbaarheid. Ze schonk bij Zeus het leven aan een dochter Persephone. Hades, de God van de onderwereld en Zeus broer, ontvoerde Persephone en maakte haar tot zijn vrouw. Demeter zocht haar overal en verwaarloosde de oogst. Ze kwam er uiteindelijk achter wat ze gedaan had en Zeus haalde Hades over om Persephone terug te geven aan de levende aarde.
Maar Persephone moest een deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen omdat ze gegeten had van de granaatappels. Als ze afdaalt naar de onderwereld begint de winter en sterven de gewassen, bij haar terugkeer in de lente komt de aarde weer tot bloei.

De Maagd is vooral het teken van zuiverheid, het beschermen en verzorgen van de  Innerlijke wereld. Ze tracht alles te redden in de wereld wat onzuiver is. In elk stofje ziet ze de Goddelijke vonk. Zij richt haar gevoel vrijwel helemaal op haar innerlijke wereld en haar verstand op de uiterlijke wereld, dit om haar innerlijk te beschermen. Hierdoor kan het zijn dat ze soms hard, ongevoelig en rationeel overkomt waaronder een diepe hartstocht verborgen ligt. Emotionele problemen van anderen behoren tot haar buiten wereld en die moeten worden afgeschermd van haar binnen wereld. Dat in tegen stelling tot het tegenoverliggende teken Vissen dat alles uit haar omgeving/de wereld opneemt waarin zij zichzelf verliest. Het teken Maagd bewaakt hierin angstvallig haar eigen grenzen.

De Maagd is ook teken van dienstbaarheid, analyse, perfectie, orde, ritme en regelmaat, nuttig en praktisch bezig zijn. Het is ook het teken van opruimen, schoonmaken en zuiverheid op alle niveaus (op aards-, fysiek-, psychisch- en zielsniveau). Voeding en gezondheid horen ook bij het teken Maagd. Het is hierbij van belang om te kijken wat heb je aan voeding nodig, welke stoffen voeden je werkelijk, eet je elke dag gezond of vul je jezelf met ongezonde voedingswaar die gifstoffen in je lichaam en geest achterlaten. Met welke mensen omring je jezelf, voeden ze je echt, cijfer je jezelf weg of laat je jezelf zien waardoor je elkaar kunt inspireren.

Hieronder mijn schilderij van het teken Maagd 60×80 cm.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Plaats een reactie